Ana içeriğe atla

Üretim




Üretim

Solar kontrol cihazına(Fotoğraf 1)  ilk olarak 12V 1.3ah akü bağlandı (Fotoğraf 2) ve değerine bakıldı daha sonra 12V 7ah akü (Fotoğraf 3) takılıp değerine bakıldı.



Fotoğraf 1


Fotoğraf 2
Fotoğraf 3

      











Fotoğraf 2A
Fotoğraf  3A
































Daha sonra kullanılmak amaçlı olarak balkona led ışılandırma yapıldı ve aküler bu ışıklandırmalara bağlandı ve ışıklandırma açılarak içindeki yük doldurulmak amacıyla   azaltıldı.





          





Solar hücrelerin lehimleme işlemi tamamlandıktan  ve akülerin enerjisi belli bir miktar boşaltıldıktan sonra 12V 1.3ah (Fotoğraf 2) akü solar kontrol cihazına bağlandı. Ardından güneş panellerinin de cihaza bağlantısı gerçekleştirildi ve güneş panelleri ile elektrik üretimi sağlandı.












Elektrik üretimi sağlandıktan ve akü şarj edildikten sonra tekrar bir deneme yapılmıştır. Güneş enerjisi ile şarj edilen aküler ile led ışıkların çalışması sağlanmıştır.





























Aynı zamanda 2  akünün de kullanılabileceği tak çıkar şekilde bir sistem hazırlanmıştır 2 akü de aynı anda kırmızı-mavi , sarı ışıkları çalıştırabilmektedir. Ya da bu akülerden biri kullanılıp diğeri şarj edilebilmektedir.


       Güneş panellerin de rahat taşınabilmesi adına benzer boyutlarda bir kutu hazırlanmış ve içine koyulmuştur. Paneller yağmur vb. ıslanma tehlikesinden uzak olduğundan cam ile korunma öncelik olarak görülmemiştir. 




           Aynı zamanda belli bir açı verilerek daha iyi bir şeklide güneş alması sağlanmıştır.


                

               Bu paneller ortalama olarak yaz aylarında 10-15 saat (saat 5.00-20.00) kış aylarında is 4-10 saat (saat 8.00-18.00) (güneş ışığının gelme süresi, bulut, sis vb etkenler bu süreleri değiştirebilmektedir) elektrik üretebilme kapasitesindedir.

                Panellerin üretim voltajı güneş ışığına bağlı olarak  24V seviyelerine kadar çıkabilmektedir fakat amper değerinde çok fazla bir değişim görülmemektedir. Bu panellerin amperleri bağlantıya göre değil üretimine bağlı olarak değişmektedir.




Ek malzemeler


Voltmetre

          Gerekli elektrik değerlerinin ölçülmesi için bu voltmetre kullanılmıştır. Probları koptuğundan uçlarına iğne takılarak aynı amaçla kullanılmştır.









Yılmaz Sarper Sarıkaya

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Maliyet

Maliyet Paneller : 20-25 TL Solar kontrol cihazı : 30 TL Akü (1.3ah) : 30 TL Akü (7ah)    : 65 TL Lehim pastası + Lehim telleri : 35 TL Kablolar : 5 TL Malzemelerin satın alma tarihleri değiştiğinden şu anki maliyet değişebilmektedir. Malzemelerin bir kısmı AliExpress üzerinden Çin'den bir kısmı da Türkiye'den alınmıştır. Yılmaz Sarper Sarıkaya

Birleştirme

Birleştirme Fotoğraf 1 İlk olarak solar hücrelerinin birleştirme (lehimleme ) işleminin yapılmaya başlanmıştır. Fakat bunun için önce riskleri azaltmak adına , etraf düzenlenmiş ve resimdeki eldiven ve gözlük kullanılmıştır. Öncelikle mavi renkte olan solar hücrelerinin (Fotoğraf 2) birleştirimi gerçekleştirlmiştir. Fakat bu işlemde hücrelerin boyutlarından dolayı fazla hassas ve kırılgan olduğu farkedilmiştir. Aynı zamanda bu hücrelerin verimliliğinin de siyah renkli ( Fotoğraf 3) solar hücrelerinden düşük olmasından ötürü, ilk aşamada kullanılsa da daha sonra tercih edilmemiştir. Fotoğraf  3                                    Fotoğraf  2 Lehim yapmak için ; havya (Fotoğraf 4) , solar hücrelerinin birleştirilmesi için kullanılan lehim telleri (Fotoğraf 5) ve havyanın ısıyı ...